Елитното първенство по футбол на Франция се нарича Лига 1. Главен спонсор на първенството е търговската верига Conforama. Професионалният футбол не е съществувал във Франция до 1930-та година. Официално първенството стартира през 1932 година, като още от тогава участие в лигата вземат 20 отбора.

За любителите на френския футбол, нашия екип старателно изготвя прогнози за Лига 1. Прогнозите се състоят от всичко най-важно за дадената среща. В тях ще откриете информация като предишни срещи между двата отбора, форма на отборите и контузени футболисти. Всяка една от прогнозите завършва с предложение за залог, както и точен резултат в срещата.

Метц емблема Метц Начало 30/08, 16:00Виж Прогноза Монако емблема Монако Сент Етиен емблема Сент Етиен Начало 30/08, 16:00Виж Прогноза Лориен емблема Лориен Рен емблема Рен Начало 29/08, 18:00Виж Прогноза Монпелие емблема Монпелие Лион емблема Лион Начало 28/08, 22:00Виж Прогноза Дижон емблема Дижон Лил емблема Лил Начало 22/08, 22:00Виж Прогноза Рен емблема Рен Бордо емблема Бордо Начало 21/08, 20:00Виж Прогноза Нант емблема Нант Лион емблема Лион Начало 13/03, 21:45Виж Прогноза Реймс емблема Реймс Лил емблема Лил Начало 08/03, 22:00Виж Прогноза Лион емблема Лион Марсилия емблема Марсилия Начало 06/03, 22:00Виж Прогноза Амиен емблема Амиен ПСЖ емблема ПСЖ Начало 29/02, 18:30Виж Прогноза Дижон емблема Дижон

Формат на първенството

Всеки сезон в Лига 1 започват 20 отбора, като първенството се провежда от август до май. Всеки от отборите играе срещу останалите 19 клуба по два пъти, като гост и като домакин.

Общо за целия сезон съставите изиграват по 38 мача, разпределени в 38 кръга. Класирането е на базата на точки, като при победа се вземат три точки, при равенство една, а при загуба нула. В края на сезона шампион става отбора, който има най-голям актив точки, като при равенство се гледа головата разлика и най-много отбелязани голове.

Промоции и изпадане

След изиграването на 38-те кръга, последните два отбора в класирането изпадат, като през следващия сезон играят в Лига 2. На тяхно място идват победителя в Лига 2 и неговия подгласник, а третия в Лига 2 играе плейоф с 17 от Лига 1. Победителят в плейофа играе в елита през следващия сезон, докато загубилия в Лига 2. През сезон 2015-16 само два отбора са изпадали, както и два отбора са получавали промоция.

Евротурнири

Шампиона на Франция, както и втория в подреждането се класират директно за груповата фаза на Шампионска лига през следващия сезон. Третият в класирането също играе в Шампионска лига, но той се включва още в третия квалификационен рунд.

Четвъртият отбор влиза в Лига Европа, като има още две места за втория по сила евротурнир, които се вземат от победителите в турнирите Купа на Франция и Купа на Лигата на Франция. Ако шампионите в тези турнири вече са се класирали за евротурнир, чрез Лига 1, то петия и шестия в подреждането заемат техните места.

Шампиони

Водач в класирането по спечелени титли от първенството е Сент Етиен, който има десет трофея от Лига 1. Само с един по-малко от тях са отборите на Марсилия и Пари Сен Жермен, следвани от Монако и Нант, които имат по осем. Общият брой на шампионите във Франция е 19, като сред тях са Лион, Бордо, Рен, Ница и Лил.

Голмайстори

Лидер в класацията за най-много отбелязани попадения в Лига 1 е Делио Онис със своите 299 гола в 449 срещи. Следван е от Бернар Лакомб, който има 255 попадение в 497 мача, а трети в класирането е Ерве Ревели с 216 гола в 389 срещи. В топ 10 са още Роже Куртоа, Тадеуш Чисовски, Роджър Пиантони, Джоузеф Улаки, Флъри Ди Нал, Карлос Бианки и Гънар Андерсон. Впечатление ни прави, че всеки един от футболистите в тази класация е играл преди 1990-та година.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!